vineri, 14 septembrie 2012

Spovedanie



Hagigadar ! Nume cu rezonanta misterioasa pentru unii. Pentru armeni, loc sfant unde in fiecare an de ziua Adormirii Maicii Domnului se intalnesc si asculta slujbele oficiate de preoti, in micuta si vechea bisericuta a manastirii cu nume ce da sperante: "Implinirea dorintelor". Cred ca anul acesta din batranele ziduri s-a inaltat spre cer o dorinta pe care Dumnezeu a indeplinit-o pentru ca  la  5oo de ani de existenta,a fost binecuvantata cu prezenta Sanctitatii Sale Karekin al II-lea, Catolicosul si Patriarhul Suprem al Tuturor Armenilor. Ecoul slujbei, a liturghiei Episcopale la a carei oficiere s-au alaturat vocile preotilor veniti din toata tara, a purtat cu el maretia momentului iar aerul de curat si piosenie emanat, a patruns adanc in sufletele  pelerinilor, ca o adevarata sarbatoare a   crestinilor armeni de pretutindeni. Sunt convinsa ca totii preotii participanti, coplesiti de trairile incarcate cu sfintenie, au adus Slava lui Dumnezeu, smerenie si evlavie in parohiile unde pastoresc.

Anul acesta nu am fost la Hagigadar si ma felicit. Plina de revolta impotrva nedreptatilor accumulate in adancul fiintei mele, as fi putut sa le asez in mainile Catolicosului, ceea ce ar fi fost o impietate. Ma ferit Dumnezeu dar, ca  fiecare om in varsta, nu vreau sa trec dincolo incarcata de pacate, asa ca am fost acolo cu  ochii mintii si cu sufletul mi-am exprimat ca fiecare, o dorinta.

Parinte Bogdan, am in fata revista Ararat din 15 august a.c. in care intr-o fotografie pasiti alaturi de I.P.S. Episcopul Datev. Purtati subbrat Cartea Sfanta si aveti chipul luminat de un zambet ce ma convinge ca acolo la Hagigadar s-a petrecut o minune. Sunteti preotul care-si cunoaste menirea, dispus la realtiile cu oamenii, cu problemele lor de aceea va intind o ramura de maslin si va rog sa-mi primiti, sa-mi ascultati spovedania si sa ma indrumati spre cele ce trebuie sa fac ca sa trec in liniste pragul spre moarte. Stiu ca actul de spovedanie tine de intimitate dar, pentru ca discordia a fost publica, e bine ca impacarea sa fie la fel.

Se spune ca, batranii dau in mintea copiilor. Ma bucur sa fie asa pentru ca copilaria inseamna puritate, nedumeriri si intrebari care asteapta raspunsuri iar cei mari sunt raspunzatori de devenirea lor. Peste cateva luni implinesc 85 de ani, cu ei toti ma aplec in fata memoriei parintilor, a fratilor langa care am crescut cu credinta in Dumnezeu, iubire pentru oameni, respect neconditionat pentru  munca, dreptate si adevar. Un factor important in formarea noastra a fost tata care, la varsta de 12 ani, a vazut cum in cateva minute  tatal, frati si alte rude, au devenit trupuri ciopartite din care tasnea sange, intrand in istorie alaturi de aproape 2 milioane de armeni cu numele de "Martiri. Supravetuitorii, copiii orfani schiloditi sufleteste au umplut orfelinatele si impreuna cu adultii risipiti prin lume, priviti ca victime ale "Genocidului", au primit peste ani ca semn a existentei, un document: "pasaport Doctor Nansen" A tatalui meu avea nr.1446 si ca toti ceilalti era, un "Apatrid."

Torentului de vicisitudini i-a facut fata cu stoicism si ne-a invatat ca esenta vietii este intelepciunea din minte, iubirea din suflet si sanatatea din trup. Banii,  se rostogolesc de la un om la altul, fiind un mijloc de trai bun si foarte bun dar, cand devii sclavul lor, te paraseste Dumnezeu. Desi erau negustori cu venituri substantiale, parintii mei au fost ocoliti de nationalizarea din l948. Averea lor  era o singura casa. Ma mai intalnesc inca cu oameni care-si amintesc ca la ceasuri grele au fost ajutati de ei. Au fost stalpul de rezistenta a tot ce mi-a rezervat soarta si impreuna cu toti fratii mei am fost mandrii sa le urmam exemplul. Le multumesc si-l rog pe bunul Dumnezeu, sa puna in balanta alaturi de pacate si faptele lor bune. Amin!

Dati-mi voie sa-l pomenesc aici pe Avedis, baiatul botezat de ei, (cu numele bunicului meu patern) care, impreuna cu sora lui Vartanus au ramas orfani la varste fragede. Ajutat in crestere si  educatie de parintii mei micul armean, tovarasul meu de joaca Avedis Sarchisian, a ajuns colonel, profesor la facultatea de ofiteri din Sibiu. Cand barbatul frumos, cu privirea blanda si catifelata a murit, sotia lui desi romanca,  locuitoare a orasului Galati, a inteles ca trupul sotului se cuvine sa ramana in cimitirul armean din Braila. Gestul o onoreaza! Pe sora lui, fragila Vartanus, am vazut-o ultima oara cand, venita din  Bucuresti aprindea lumanari si spunea ceva in  armeneste fratelui care, o privea dintr-o fotografie.

Parinte Bogdan, v-am ascultat slujbele oficiate in bisericile din Braila, Galati, Iasi, Tg.Ocna, Hagigadar si Catedrala, unde au fost si mai sunt armeni chiar daca in anumite conjucturi au fost nevoiti sa-si modifice numele, asa cum s-a intamplat cu bunicii mei materni, cu ai dvs. si ai altora care dupa cum ati afirmat la Tg.Ocna aveau si  numele de familie, "Gaina” Am dorit de fiecare data sa va impartasesc cate ceva din gandurile, din preocuparile mele legate de parohia din Braila, unde de foarte multi ani nu avem preot, in biserica nu se mai fac slujbe iar armenii s-au instrainat si nu-i mai calca pragul. Ati fost anul acesta la marele eveniment de la Hagigadar, acolo unde toata lumea s-a urcat spre cer, cu sufletul curat si cred ca la fel v-ati intors. De aceia, va  rog incercati sa va detasati putin de lumea de azi, devoratoare,de tot ce frumos si bun a pus Dumnezeu pe pamant  pentru noi, fiti parintele de care are nevoie  acum sufletul meu, uitati ce ne desparte, aduceti alaturi ceva ce ne uneste si ajutati-ma sa inteleg cu ce si unde gresesc in actiunile mele.? spuneti-mi: E pacat ca-mi iubesc atat de mult neamul? ca nu pot ramane indiferenta cand, necinstea striveste, intineaza memoria celor langa care am crescut? Primele lumanari le aprind in biserica pentru sirul de deportati a caror oase risipite in desert poate isi mai cauta locul. E pacat, sa ma opun ca oasele urmasilor sa fie risipite prin cimitirul din orasul in care au trait si lasat frumoase urme?

Pe poarta cimitirului scrie: Cimitirul Ortodox Armean dar, printre sutele de morminte, nu sunt mai mult de 15-20 cu nume armenesti. Ceilalti, cateva sute unde sunt? E pacat sa ma revolte aceasta profanare? E pacat sa ripostez cand sunt impiedicata  sa intru in cimitir si biserica? Dorinta mea ca, cei de astazi, putini cati au mai ramas, sa nu se risipeasca, sa nu uite cine si a cui sunt,e un pacat? E pacat sa consider ca, datoria fiecarui armean este sa se respecte, sa se iubeasca, sa pastreze ce au mostenit, aducand astfel un omagiu celor care nu s-au tarat in genunchi prin lume dar, cu a carui sange nevinovat, s-a scris pe inceputul secolului XX durerosul cuvant "GENOCID????"

Stiu, ma tot repet dar, ce sa fac, cum sa rup din mine acea tragedie pe care unii au aruncat-o de mult la lada de gunoi a istoriei?. Parinte Bogdan, prin "Ararat", ati intrat astazi in casa mea (Va rog intrati slujiti, predicati si in biserica) ma bucur sa stiu ca mi se "indeplineste dorinta". Mi-ati ascultat spovedania si ca un bun Duhovnic, sper ca veti aduce pacea si linistea de care am atata nevoie. Asteptand binecuvantarea dvs., spun Tatal Nostru si in genunchi, il rog sa ne ierte pacatele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. AMIN!           

Valeria.

joi, 6 septembrie 2012

Dezvaluiri


Batrana si proasta cum sunt, mi-a trebuit multa vreme da inteleg de ce Marian Agajamian, presedintele inexistentei Comunitati Armene din Braila, vocifereaza, striga sa auda toata obstea (de parca ar interesa pe cineva) ca, subsemnata, nu sunt armeanca. Ca de fapt am fost infiltrata (de cine?) acum vreo 40 de ani (in ce scop?), in comitetul (si el inexistent) pe care el (adica Agajamian), il conduce, gestionand singur cu (cinste si pricepere?) toate bunurile mobile si imobile, lasate parohiei de armenii harnici si cinstiti, traitori in urbea noastra. Aportul celor cca. 100 de familii, antreprenori, industriasi, negustori de cereale, concesionari de cariere de piatra  nisip si granit, propietarii unor fabrici de covoare, buni comerciantii, (alaturi de celelalte etnii mai numeroase) s-a  simtit in dezvoltarea economica, stiintifica si culturala a frumosului oras de la Dunare. Savanta Ana Aslan, e cunoscuta in toata lumea dar, e bine ca urmasii sa retina si numele armeanului Papazian, cel care a infiintat la Braila prima Societate de Asigurare. Se numea "Prevederea" avand ca director pe armeanul Yugaperian. Tot din documente aflam ca, la Braila Masoneria avea ca Suveran, Mare Comandor, pe medicul armean refugiat din Turcia, Mihail Noradunghian.
Sa-mi fie scuzata divagatia dar, am simtit nevoia sa-i aduc alaturi pe inaintasii care, mentionatii in documente, au intrat cu faptele lor in neuitare!! Poate asa, nepotii si stranepotii, atatia cati mai sunt se vor rusina ca, de ani buni, nu intra in biserica ca, sub ochii lor au fost si sunt profanate morminte ca, in cimitir, nu gasesti mai mult de 15 cruci cu nume armenesti ca, ingrijitorii rromi fac lucrari funerare, ca fac apoi niste petreceri de pomina, ca de!!: familie mare renumeratie, dupa buget!. Substantial, din moment ce drumul de la cimitir pana la casa nou construita, (din munca cinstita!?), se face numai cu motocicleta personala. Toate acestea sub obladuirea presedintelui care, "va zica" e verisorul lor, adica a urmasilor ( membrii comitetului) grijulii foarte de pastrare integritatii patrimoniului armean. Cred insa ca preocupati de siguranta  lor fizica acestia (armenii din comitet) fac "Ciocu mic"' de teama masurilor la care, M. Agajamian (expert in domeniu) ar putea sa-i supuna, asa cum a procedat fata de mine cand, colaboratorii clanul lui, m-au dat afara din cimitir.
Urmand calea legala, am facut reclamatie la Politie. Rezultatul cercetarilor, e...de tot hazul.  Cititi-l.!!  Agresorul, devenit "Numitul", a fost…avertizat!!. Ca, doar nu m-a lovit s-au ranit!!? Ce politistii nu sunt si ei oameni? Sa se puna rau cu rromii, care m-au prins facand "poze nelegitime". Explicatia "savanta" ai dat-o tu Agajamian. Fotografii am facut de anul trecut dar de ce le consideri nelegitime?. Gaselnita ta, trebuia sa acopere realitatea. Sub cupola circului, unde sunt toti politicienii, mai este loc. Sunt o femeie pasnica, cu preocupari diferite de ale tale dar faci gresala sa ma provoci si atunci, ripostez, chiar daca risc sa nu mor in patul meu. Batrana cum sunt si proasta, pot sa ma impiedic in fata masinii tale, sa fac un infarct pe strada sau in biserica. S-ar putea ca partenerii tai intru lucrarile "legitime" din cimitir, sa ma gaseasa fara suflare langa propria-mi groapa. Acasa, nu ma tem. Au aparut camerele de luat vederi.



Epuizand toate locatiile, vineri 10 august ignorand ca, biserica este lacas de reculegere de rugaciune, vociferai amenintandu-ma ca o sa ma dai in judecata ca, o sa ma faci sa-mi vand casa, sa-ti platesc daune (mor de frica!) si-mi fluturai prin fata o hartie. Aveai atata ura in priviri de parca veneai din iad.  Surprinzator, faceai aceasta in timp ce-ti pregateai plecarea la  manastirea Hagigadar, adaugand dispretuitor: d-ta, na-i ce cauta acolo! "Acolo, cum spui tu, am fost de multe ori. Pana anul trecut tu, nici nu stiai unde si ce importanta are Hagigadar pentru armeni. Ai fost ca si anul acesta ca sa fi - vazut- ai nevoie sa faci impresie. Nu vreau sa fiu malitioasa, dar, cand te-ai intors nu aveai nici urma de smerenie de piosenie, din moment ce,  vazandu-ma in biserica te-ai dezlantuit. Ca un bezmetic strigai: -Nu esti armeanca si tinand in mana un buletin imaginar (al meu) ai apasat incriminator, anuntandu-ma victorios ca in loc de nume la rubrica "tatal" este trasa o..... linie!! In sfarsit te-ai descarcat, mi-ai zis-o! Deci, sunt copil din..flori. Ma flatezi!! Florile, sunt gingase, parfumate, viu colotate si viata fara ele ar fi anosta. De aceia am avut si am mereu curtea plina de flori! Sunt in elementul meu, nu? Ai crezut ca,ma prabusesc? Nu vreau sa fac aprecieri asupra cunostintelor dobandite de tine la scoala (mai convins ca de la aritmetica ti-a placut...adunarea si inmultirea) dar, nu mi-ai ascultat sfatul de a " pune mana pe carte". De acesta data, iti recomand sa studuezi "Dictionarul Limbii Romane, unde la litera "A" vei gasi explicatii pentru cuvantul "APATRID" = PERSOANA CARE NU ARE DREPTURI CETATENESTI IN NICI O TARA. Ca multi altii armeni, asa era socotit tatal meu. Nevoiti sa poarte acest stigmat, nefericitele victime ale unei ticalosii, au uimit lumea cu taria lor morala iar un OM, impresionat de cruda lor soarta, exploratorul norvegian Fridjof Nansen, le-a redat identitatea pe un pasaport, pe care am fi figurat si noi copiii daca casatoria parintilor ar fi fost oficiata la Primarie. Au fost casatoriti pana la moarte in fata lui Dumnezeu si tot alaturi se odihnesc in cimitirul armean. Noi copiii, am ramas cetateni romani si linia din buletin nu a constituit un impediment in formarea noastra ca oameni bine ancorati in societate.
Urmand exemplul parintilor, nu am trecut indiferenti pe langa oameni aflati in nevoie. Cer mii de scuze unor persoane pentru lipsa mea de modestie dar trebuie sa dau cateva exemple, poate asa Agajamian Marian vei afla de ce drumurile noastre nu se pot intesecta. Consider sub demnitatea mea sa fac polemica cu tine dar pentru ca, ti-ai permis sa intri cu bocancii (macar nu i-ai lustruit) in viata mea si ca sa-i scoti, am purtat cu tine "discutii" care, sper sa te potoleasca sa intelegi in sfarsit  ca, impotriva vointei tale eu tot armeanca sunt ca voi continua sa intru in biserica ca tu ai mult de mers pana sa ajungi la mine si nu esti in masura sa faci aprecierii de nici un fel asupra biografiei mele.




                                                               Vasile Vieru

 

Buletinul tau are toate rubricile complete dar esti din pacate armean numai dupa ele. In inima si mintea ta ei nu au avut si nici nu au vreun loc.
Sunt de mult ocupate cu interese...pecuniare.
Valeria Ursan