sâmbătă, 13 iulie 2013

Catre Consiliul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din Romania




Subsemnata Valeria Ursan, domiciliata in Braila str.Grivita nr.431, nascuta in anul 1927, fiica lui Osep Vasoian victima a genocidului armean si a Ioanei Ursan armeanca dupa tata (amandoi se odihnesc in acelasi mormant din cimitirul armean), revin asupra sesizarilor facute in cursul anului 2012, prin care va semnalam gravele abateri in activitatea Parohiei armene din Braila, cu rugamintea sa cercetati si sa luati masurile cuvenite. Regret ca, motive legate de sanatate care au necesitat spitalizare si tratamente indelungate, m-au impiedicat sa iau legatura cu dvs. pentru a afla rezultatul. Incerc sa reiau unele fapte reclamate de mine care contravin regulilor de functionare a orcarei parohii armene din tara.
1. Comunitatea armeana nu figureza in evidentele Prefecturii.
2. Nu suntem invitati oficial la "Ziua minoritatilor" sau la activitati si manifestarii legate de etniile din Braila.
3. Comitetul Parohiei al carui membru sunt inca din perioada cand presedinte era defunctul Artin Agajamian nu s-a intrunit niciodata de cand fiul acestuia, Marian Agajamian, i-a luat locul.
4. Solicitarea mea de a respecta regulile de ordine interioara privind participarea Comitetului la gestionarea financiara, imobiliara si implicarea in orice problema legata de patrimoniul parohiei s-a lovit de refuzul total a d-lui Marian Agajamian care, din pacate, se comporta ca un stapan.
Mentionez ca si angajarea ingrijitorilor din cimitir a facut-o fara  consultarea Comitetului care, ar fi trebuit sa aprobe si sa semneze cuvenita "Conventie". In plus, tot singur, a hotarat sa transforme in bucatarie si wc in folosul ingrijitorilor, camera mortuara, construita de tatal sau.
Am cerut in repetate randuri membrilor comitetului sa ia atitudinea cuvenita in stoparea acestor abuzuri dar m-am lovit de indiferenta pentruca toti sunt rude directe cu presedintele M.Agajamian. Si apoi, de unde sa luam altul?. Vrei sa ne ia romanii biserica cum s-a intamplat in alt oras?. Spuse de Mady Paraschivescu!.
Desi la 17.03.2012, in urma alegerilor, presedintele Comitetului a fost numit preotul Azad Mandalian, situatia nu s-a schimbat, nu  avut loc nici o intrunire cu armenii. Dar fapta cea mai reprobabila, chiar tragica, este ca de ani buni M.Agajamian a vandut locurile din cimitir  in care au fost inmormantati armenii traitori in acest oras, multi dintre ei, victimile directe al genocidului. Pe aceste locuri, ingrijitorii cimitirului ajutati de rudele lor de etnie rroma (cum li se spune azi tiganilor) au construit, sub directa coordonare a presedintelui comitetului, cripte pentru noii proprietari si fara pic de respect aruncau odata cu pamantul si osemintele .
Va las pe dvs. sa apreciati dimensiunea acestei profanari de morminte, a carei  veridicitate o puteti constata. Nu cred ca este necesar sa dezvolt aici fapte ce le-am aratat in adresele anterioare, (nici starea de sanatate nu-mi permite) deaceia va rog sa dispuneti cecetarea (cand, ve-ti descoperii  alte neraguli) si luarea masurilor ce se cer in situatia data. Precizez ca , "indrazneala" mea a declansat in Marian Agajamina o puternica aversiune pe care o manifesta dupa cum se pricepe. Imi asum raspunderea pentru cele sesizate si va asigur ca o intalnire cu toti armenii din Braila ar fi benefica si ar contribui la elucidarea acestei dureroase probleme. S-ar aseza astfel la locul cuvenit SIMTUL ONOAREI, caractaristic poporului armean, dupa cum sublinia, in toamna anului 2012 pe un post Tv. un distins profesor universitar de origine armeana.
In speranta ca ve-ti da curs doleantelor mele, va multumesc d-lor Consilieri si astept cuvenitul raspuns.
Valeria Ursan.  Braila 13 iulie 2013.