sâmbătă, 3 decembrie 2011

Incursiune in trecut VIII


             De fiecare data cand o intalneam pe dna Valeria Ursan imi spunea cu acelasi patos: „Tinerii nostri trebuie sa cunoasca adevarata fata a orasului nostru Braila. El n-a aparut pe harta Romaniei intamplator." Stiam ca are perfecta dreptate, numai ca lumea de acum nu mai seamana nici pe departe cu cea pe care o tot cauta dumneaei prin amintiri. Sistemul, mentalitatea, scara valorilor sunt altele, dar nicidecum mai bune decat odinioara. Asadar, continuam sa ma las purtata de firul minunat al povestilor, pentru ca mai apoi sa le dau grai asa cum se cuvenea. Mergeam pe acelasi drum al armatorilor, negustorilor si cerealierilor, oameni de seama pentru dezvoltarea economica, sociala si culturala a Brailei.
            „Fratii Embiricos, armatori de origine greaca. Unul dintre ei isi avea casa pe strada Gradinii Publice unde, mai tarziu, s-a Construit TCIND-ul. Era o cladire imensa in care se faceau foarte des baluri. In loc sa fie reparata, s-a demolat, iar materialele care s-au scos au fost folosite la construirea grajdurilor CAP-urilor. Intre casa acestui armator grec si casa mosierului Pana, care se afla pe locul fostului spital TBC, este si acum o cladire lasata in paragina de foarte multi ani, care a apartinut marelui George Cavadia, parintele filarmonicii „Lyra", intrat ca si atatia altii in uitare. Celalalt frate Embiricos locuia in cladirea unde este gazduita „Casa Colectiilor". Se spunea despre el ca, pe cat era de bogat, pe atat era de zgarcit. Cu ani in urma acolo s-a aflat Spitalul de boli venerice. Se pare ca ar mai exista mostenitori ai familiei Embiricos la Paris, dar, dupa retrocedarea cladirii, ar fi renuntat la aceasta, auzind ce destinatie a avut.

TCIND

  Casa George Cavadia



 Casa Embiricos

              Casa Mendel - azi Biblioteca „Panait Istrati". Evreu cerealist, Mendel era  renumit pentru faptul ca in portul Braila nu se misca un bob de grau fara ca el sa nu-i stabileasca pretul in functie de calitate. Era si un pasionat al cailor. Mai tarziu, in aceasta casa, a locuit armeanul Hugas Balian care a infiintat Societatea de asigurari „Prevederea".
 
Casa Mendel

              Peste drum, intr-o casa eleganta, cu arhitectura deosebita, (azi isi are sediul o gradinita), traia familia armatorului grec Ianis Matukis. Aici, in aceasta cladire, s-a aprins primul bec de lumina - lampa electrica, 1900. Seara se imbulzea lumea sa vada lumina.

Casa Ianis Matukis

                Tot bunica a fost aceea care mi-a povestit atatea lucruri minunate despre familia marelui Petre Stefanescu Goanga. In Piata Poligon, pe frontispiciul casei in care a trait acesta se afla o placa comemorativa, care mai aminteste trecatorilor de valorile brailene. Din aceasta casa razbateau sunetele pianului ale carui clape erau manuite cu pricepere de mainile Ceciliei Goanga, mama viitorului bariton. Cecilia era nepoata cunoscutului negustor grec Rally, cel care a construit un han, care, mai tarziu, a devenit Teatrul Regal, apoi Teatrul „Maria Filotti", de azi. Bunica imi spunea ca pe scena acestui teatru dadea recitaluri Cecilia Stefanescu Goanga. In adolescenta am avut bucuria de a-l cunoaste pe Petre Stefanescu Goanga in casa unchiului sau, Bazil Clony, o alta personalitate a orasului Braila, care locuia pe str. Belvedere, vis-a-vis de Casa Colectiilor.

Casa Petre Stefanescu Goanga 

            Pe str. Teatrului se afla „casa cu demisol", unde locuia urmasul Contesei de Roma si avea instalat in cladire un observator astronomic. In 1945, am cunoscut-o pe contesa. Desi era in varsta, inca isi pastra din delicatetea de altadata, avand o tinuta aristrocatica. atunci am flat de la dumneaei ca fusese nepoata caimacamului Vogoride, cel care se opusese Unirii Principatelor Romane."

Angela BURTEA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu